Drogen van chape of bezetting


 

Vanaf wanneer mag je een chape of dekvloer drogen?

Het drogen van de chape is een opdracht van lange adem. Toch is het belangrijk dit proces niet te vroeg te starten. Het is  zeer belangrijk dat je de hydratatie niet beïnvloedt. Hiermee bedoelen we dat water ervoor zorgt dat er een chemisch proces in werking treedt vanaf je water toevoegt aan cement. Door deze reactie ontstaat de gekende hardheid. Indien je het water vroegtijdig wegneemt, zal de hardheid nooit maximaal zijn. Eenmaal dit proces beëindigd is, kan deze niet meer worden herstart door nieuw water toe te voegen. In theorie duurt dit proces een 4- tal weken (28 dagen). Nadien heb je enkel nog restvocht in je chape. Wij raden aan het droogproces te starten vanaf 7 dagen. Deze tijd is in de praktijk voldoende om de hardheid van de chape te garanderen, dit omdat een groot deel van het chemische proces dan klaar is. Het is namelijk ook zo dat de nieuwe dekvloer of chape ook veel water in je woning brengt met condensatieproblemen op andere plaatsen als gevolg. 

Waar moet je op letten?

Waar je op moet letten bij het drogen van een verse dekvloer of chape is dat de droogtijden gerespecteerd worden. Bij het plaatsen van een verse dekvloer of chape is het verleidelijk om onmiddellijk na de plaatsing alle deuren en ramen wagenwijd open te zetten. Het gevaar hierbij is dat je bij zeer droge, warme of winderige weersomstandigheden de droging natuurlijk forceert.  

Indien je gebruik maakt van drooginstallaties is het belangrijk om weten dat drogen door middel van temperatuur verhogen (verwarmen) gevaarlijk kan zijn. Hierdoor kunnen er temperatuurschommelingen optreden met thermische krimp als gevolg. Er zijn namelijk veel toestellen op de markt die een brandpunt creëren, dit zijn punten die plaatselijk veel warmer worden dan de naaste omgeving. Daarom is het aan te raden speciaal ontwikkelde toestellen hiervoor te gebruiken. Delex gebruikt enkel deze toestellen.  

Een andere tip die wij willen meegeven is nooit een verse dekvloer of chape na plaatsen afdekken. Het komt wel eens voor dat de dekvloer of chape beschermd wordt door karton of folie. Hierdoor droogt de chape gewoon niet met zeer lange droogtijden als gevolg. Ook het plaatselijk wegzetten van bijvoorbeeld een pak isolatie zorgt voor plaatselijk droogachterstand. Combineer deze situatie met een gietvloer en je krijgt grote problemen. 

Wat als je het niet doet?

Indien je niet droogt, ontstaat er condensatie met schimmelschade, oxidatie van metalen (hoekprofielen, elektriciteitsvoorziening ...) of achterstand in je planning. Indien je verder gaat met de afwerking op een onvoldoende gedroogde dekvloer of chape kunnen er verschillende problemen ontstaan. Ook hier kunnen tegels, gietvloeren of parket loskomen en bol komen te staan. 

Bij Delex hebben we de proef op de som genomen door een simulatie uit te voeren in onze eigen testwoning.
In combinatie met onze lekdetectie technieken hebben we vastgesteld, wanneer je te snel een vloerdekking plaatst (tegels, laminaat,...) de chape vochtig kan blijven.
Pas wanneer je de vloerverwarming activeert, kunnen er hierdoor lekkages ontstaan bij je onderbuur. Uit de praktijk weten we dat dit vooral voorkomt in nieuwbouwprojecten bij het begin van de winter. De onderbuur ondervindt dan verschillende lekkages uit zijn lichtpunten zonder dat er een lek wordt gevonden. 

Bij Delex helpen we je graag om advies te geven omtrent drogen van gebouwen. 

Is een chape of een dekvloer drogen schadelijk?

Indien je te snel of verkeerd droogt (door bijvoorbeeld verwarming te gebruiken) bestaat de kans op verstoffing van je dekvloer of chape. Hierdoor is de vloer niet stevig met gevolg dat gelijmde tegels of gietvloeren kunnen loskomen. Indien je de juiste volgorde en materialen hanteert is er geen gevaar door te snelle ontvochtiging. 

Hoe lang duurt het voor mijn chape of dekvloer droog is?

De meest voorkomende vraag is 'hoe lang moet een cement dekvloer of chape drogen?". We antwoorden eerlijk dat een concreet antwoord op deze vraag onmogelijk is. Indien je een concreet antwoord krijgt op deze vraag is dit antwoord onjuist. De droogtijd van een dekvloer of chape hangt af van verschillende factoren:

  • Gebruikte de aannemer droog zand of vochtig zand tijdens het aanmaken van de chape? (buiten of binnen opslag)
  • Wat was de W/C (water/cement) verhouding?
  • Welke korrelgrootte van zand heeft de aannemer gebruikt?
  • Wat is de dikte van de chape?
  • Is de chape overal even dik?
  • Is er gebruik gemaakt van sneldrogend bindmiddel waardoor er minder water is gebruikt?

Al deze factoren hebben invloed op de droogtijd en daarom is het onmogelijk om te zeggen wanneer de chape droog zal zijn. 

Algemeen wordt er in de bouw gezegd dat een chape ongeveer 1 cm/ week droogt. Uit ondervinding is gebleken dat dit niet altijd klopt. Daarom is het aan te raden voor het plaatsen van een afwerkingslaag (vloer) op de chape de juiste metingen uit te voeren. 

Vanaf wanneer mag je een bepleistering of bezetting drogen?


Waar moet je op letten?

Na het plaatsen van een bepleistering of bezetting is het aan te raden een wachttijd van 48 uur te hanteren.

Bij het drogen van verse bepleistering of bezetting is het belangrijk de juiste droging te hanteren. Doe je dit fout, dan kunnen er grote problemen optreden. Een van de meest voorkomende fouten is dat er gedroogd wordt door middel van warmte. Hierbij worden er warmtekanonnen geplaatst in een te drogen ruimte waardoor de kans op thermische krimp toeneemt. Hierbij zet het materiaal van de bepleistering of bezetting sneller uit dan de koude muren. Door dit verschil ontstaan er barsten en scheuren. Ook forceer je zo de droging waardoor de chemische verbindingsprocessen verstoord worden.

Wat als je het niet doet?

Het gedrag van bepleisteringen of bezetting en hun afwerkingen kan soms problematisch worden indien de droging ervan niet onder optimale voorwaarden plaatsvond.

Schade die te wijten is aan de langdurige blootstelling van de bepleistering of bezetting aan een vochtige omgeving, kan je aan de volgende punten herkennen:

  • ontwikkeling van schimmels op het bezettingsoppervlak
  • corrosie van de metalen profielen die ingewerkt werden in de bezettingslaag
  • blaasvorming in het schilderwerk of andere afwerkingen
  • cohesieverlies indien de bezetting te snel van een afwerking voorzien werd
  • hechtingsverlies van de bezetting of aantasting van de platen indien de bezetting aangebracht werd op platen, bestemd om te bezetten

Is een bepleistering of bezetting drogen schadelijk?

Indien je rekening houdt met de droogtijden alvorens je begint met drogen en de juiste droogmethodes toepast, is er geen gevaar om je bouw te laten uitdrogen door middel van bouwdrogers.

Hoe lang duurt het voor mijn bepleistering of bezetting droog is?

Ook hier is het niet mogelijk om een exact aantal dagen op te geven wanneer uw bezetting of bepleistering droog zal zijn. In tegenstelling tot dekvloeren en chape is deze droogtijd wel veel korter. Gemiddeld duurt het een 3- tot 4- tal weken voor een net aangebrachte bepleistering of bezetting droog is.

Het kan voorvallen dat een deel van de bepleistering of bezetting veel meer tijd nodig heeft om te drogen. Uit ervaring met onze lekdetectie kan de reden hiervan zijn:

  • De nieuwe bezetting of bepleistering is aangebracht op een muur die vol zit met zouten. (oude dieren stallen)
  • De muren zijn opgemaakt uit beton. (droogtijd van beton is gemiddeld 3 maand)
  • De muren zijn gemetst tijdens regenweer. (deze laag stenen zie je letterlijk donker kleuren doorheen de bezettingslaag)
  • Er is een lekkage aan het dak waardoor er water lekt in de isolatie van een scheidingsmuur. (meestal heeft de buur ook vochtproblemen)
  • Er is een lekkage aan het terras of platdak
  • De muur is onderhevig aan doorslagregen


Met +6000 uitgevoerde droogopdrachten heeft Delex de juiste oplossing voor het drogen van je project! 

Vraag over bouwdroging? Neem contact met ons op!