Drogen: enkele tips
Het droogproces van bouwmaterialen is een complexe zaak, er zijn uiteenlopende theorieën over je dit het best aanpakt. Bij Delex hebben we een eigen methode ontwikkeld door het bundelen van testresultaten van droogprocessen en ervaring in lekdetectie.
Lees hieronder enkele vaststellingen en methodes die Delex toepast:
Ruwbouw of kruipkelder drogen
Wanneer moet je een ruwbouw of kruipkelder drogen?
Vaak krijgen wij bij Delex de vraag of het drogen van een ruwbouw of kruipkelder nuttig is. Dit is enkel nuttig wanneer de aannemer/ bouwheer wilt starten met de afwerkingsfase zoals het aanbrengen van pur isolatie, bezetting of elektriciteitsvoorziening.
Deze werken kunnen gehinderd worden door de aanwezigheid van condensatie of het vocht dat aanwezig is door regenweer tijdens de opbouw.
Waar moet je op letten?
Indien je een ruwbouw wilt drogen, is het van belang rekening te houden met de aanwezigheid van verse beton. Beton dat net gestort is mag nooit gedroogd worden door middel van bouwdrogers of verwarming. Indien je dit toch doet, bestaat de kans op scheuren waardoor de stevigheid van de beton in gedrang komt.
Beton drogen
Is beton drogen schadelijk?
Bij Delex zijn wij van mening dat het drogen van beton niet mag versneld worden door bouwdrogers of verwarming. Het is zelfs zo dat je de eerste zeven dagen na de beton is gegoten soms nog moet nabehandelen. Dit kan je doen door de beton de eerste 7 dagen nog bij te bevochtigen.
Hoe lang duurt het voor beton droog is?
Beton heeft een lange tijd nodig om te drogen. Indien je dit proces versnelt kan dit erge gevolgen hebben op de stevigheid ervan. Hydratatie bij beton duurt ca. 4 weken (vandaar de 28-dagen-sterkte van beton). Afhankelijk van de dikte en de opbouw kan het wel maanden duren voor beton intern is uitgedroogd.
Scheuren in bouwmaterialen
Hoe ontstaan scheuren?
Vaak wordt er gezegd dat het gebruik van bouwdrogers schadelijk is en dat er hierdoor scheuren ontstaan. Deze opmerkingen zijn fout tenzij je de verkeerde droging hebt toegepast. Scheuren kunnen ontstaan door verschillende factoren waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, thermische zetting, het chemische proces dat zich afspeelt in de bouwmaterialen ...
Waarom komt mijn bepleistering of bezetting los?
Tijdens het uitvoeren van lekdetecties heeft Delex al enkele malen schade onderzocht zoals het loskomen van bezetting of bepleistering. Dit kan voorkomen door het maken van fouten tijdens het aanbrengen of door de verkeerde voorbereiding. Zo kunnen volgende factoren het loskomen van bezetting veroorzaken.
-
De aanwezigheid van alkaliciteit. Dit is een stof (base) dat ontstaat door de chemische reactie in beton. Indien je de afwerkingslaag aanbrengt op beton dat nog niet voldoende droog is, ontstaat er een kans dat deze stof reageert met de primer dat hechting voorziet.
-
Het aanbrengen van een afwerkingslaag op muren die na de opbouw nog niet droog zijn (dit kan zijn door regenweer tijdens het metselwerk).
-
Extreme temperatuurverschillen (gebruik van verkeerd soort verwarming).
-
Aanwezigheid van ontkistingsproducten.
-
De bepleistering is aangebracht bij temperaturen onder de 5°C. Hierdoor kan er plaatselijk oppervlaktecondensatie ontstaan.
Chemische krimp
Chemische krimp is een rechtstreeks gevolg van de hydratatie van het cement. Het volume van het gehydrateerde cement is immers kleiner dan de som van het oorspronkelijke volume van cement en water. Met andere woorden is het volume van droog zand en cement groter dan uitgeharde beton.
Autogene krimp
Autogene krimp is een soort uitdrogingskrimp. Het verschil met uitdrogingskrimp is dat hier de droging niet wordt veroorzaakt door de omgeving maar door het chemisch proces dat zorgt voor de verharding. Dit proces verbruikt namelijk het aanwezige water in het materiaal. Hoe minder water er is gebruikt voor bijvoorbeeld beton te maken hoe sneller deze krimp zal voorkomen.
Thermische krimp
Bij de chemische reactie hydratatie komt in vrij korte tijd warmte vrij waardoor de temperatuur van het beton zelfs tot 40 of 50 graden Celsius of meer kan toenemen. De hydratatiewarmte, de warmte die vrijkomt bij hydratatie, is onder meer afhankelijk van de soort cement en het cementgehalte in het mengsel. Hoe fijner het cement is gemalen, hoe sneller de warmte vrijkomt. Na deze reactie zal het beton afkoelen wat krimpscheuren kan veroorzaken.
Plastische krimp
Plastische krimp is te wijten aan de verdamping van het water aan het vrije oppervlak van bijvoorbeeld verse beton na zijn uitvoering. Het risico is erg groot in het geval van onbekiste vlakke of horizontale oppervlakken die niet beschermd zijn aan hun bovenvlak (vloeren in hallen, of ruimtes waar er veel trek is). Deze krimp noemen ze ook wel eens uitdrogingskrimp.
Termen inzake bouwdroging
Relatieve luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid (%RH) is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht kan bevatten. Is de luchtvochtigheid 40%RH, dan heb je nog 60% over om vocht op te nemen. Is de luchtvochtigheid 90%RH, dan heb je nog maar 10% over om te drogen. Kort samen gevat droogt een bouwmateriaal enkel wanneer het percentage vocht in het materiaal hoger is dan het percentage vocht in de lucht. Indien de temperatuur stijgt zal de luchtvochtigheid dalen.
Absolute luchtvochtigheid
Absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht dat aanwezig is in de lucht. Deze hoeveelheid vocht zal niet mee veranderen wanneer de temperatuur stijgt of daalt.
Dauwpunt
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij vochtige lucht condenseert. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller dit punt bereikt wordt. Neem je een fris blikje cola uit de ijskast en ontstaat er water rond het blikje? Dan is de temperatuur van het blikje gelijk of minder dan het dauwpunt van de aanwezige luchtvochtigheid.
Restvocht
Restvocht is de hoeveel vocht dat nog aanwezig is in het bouwmateriaal. Deze worden meestal uitgedrukt in %CM.
CM percentage: Absoluut vochtpercentage gemeten d.m.v. calcium carbid proef.
Condensatie droogmethode bij Delex
Op enkele uitzonderingen na (industrie of brandschade) werkt Delex vooral met condensatiedrogers. Hierdoor ontstaat er een veilig droog klimaat. De werking hiervan in het kort is als volgt:
-
Natte lucht wordt aangezogen door een interne ventilator.
-
De natte lucht passeert een zeer koud condensblok (dit kan je vergelijken met een autoradiator).
-
Door de koude condenseert het vocht uit de lucht.
-
Droge lucht verlaat de droger.
-
Het water komt terecht in een reservoir.